Viktigt att laga skador på ett tak

Taket är den kanske viktigaste delen av ditt hus. Dess funktion är att skydda din fastighet från väder och vind, snö och regn som annars kan orsaka stora skador. En vanlig takbeläggning i Sverige är takpannor och det är inte ovanligt att takpannor spricker när de blir gamla. Stormigt väder kan också orsaka skador på takpannor genom exempelvis nerfallande grenar. Oavsett vilket kommer det inte dröja länge innan regnvatten läcker ner till underlagstaket som med tiden kommer att tränga in i husets takkonstruktion. Många upptäcker inte skadan förrän det börja droppa inomhus eftersom det är mycket svårt att se eventuella skador på ett tak vid takläggning stockholm.

Byt pannor

Normalt är det inte nödvändigt att behöva lägga ett helt nytt tak vid läckor men de skadade pannorna måste bytas ut. Vad som också är viktigt är att underlagstaket lagas innan de nya takpannorna läggs. Att byta ett undertak, där det behövs, är inte svårt. Men för dig som inte har erfarenhet av takläggning och reparationer är det inte rekommenderat att ge dig på ett sådant projekt på egen hand. En fastighet är en dyr investering och för att se till att arbetet blir rätt utfört bör du anlita en seriös takläggningsfirma. Ett tips är att samtidigt få en besiktning utförd av ditt tak. Fördelen med att laga ett tak professionellt är att det inte är särskilt dyrt och att jobbet utförs fackmannamässigt, ofta med garanti.

Laga skador snabbt

Ett läckande tak kan orsaka svamp, röta samt mögel och om dessa angrepp sprids i fastigheten kan det bli både dyrt och besvärligt att reparera. Ett underlagstak skyddar fastighetens takkonstruktion mot regn och smältvatten. Vi har i de nordiska länderna ett hårt klimat som ställer stora krav på hustaken. När exempelvis takpapp blir utsatt för konstant fukt genom en läcka kommer det med tiden att ge med sig. Det är därför viktigt att laga taket så snart som möjligt. Undertakslagret (undertaket) kan bestå av olika material såsom gipsskivor, masonit eller träfiber men det mest täta och hållbara materialet är takpapp (också kallad asfaltpapp). När du väljer rätt material kan det hålla väldigt länge men vid fel val kan du behöva byta undertak efter cirka tio år.

Tvätta takpannorna

Ett bra råd för att förlänga livslängden på ditt tak är att tvätta takpannorna med jämna mellanrum. Mossa och alger binder fukt på takpannor som med tiden kryper in i pannan. När kylan kommer förvandlas fukten till is som utvidgas och spräcker pannan. När du tvättar ditt tak kommer det inte bara att se snyggare ut utan också förlänga livslängden på ditt tak. Bäst är att använda ett takrengöringsmedel. Det här är ett jobb som du ganska enkelt kan göra själv. Borsta bort allt skräp och duscha sedan medlet över ditt tak. Låt det verka i lugn och ro eftersom regn samt vind sköter efterspolningen.